Etik och konst för personer med funktionsvariationer 

100 %
  • May 23, 2021 - May 30, 2022
  • Done
  • Project's Members

 

Ett internationell projekt Etik och konst för personer med funktionsvariationer,  framgångsrikt genomfört i 2 länder  under 2021/2022 med stöd av Svenska institutet.

Som en del av projektet genomfördes 2 stora evenemang i Ryssland och Sverige.

Konstnärer, utbildnings- och kulturinstitutioner, föreningar i Ryssland och Sverige var involverade.

Konstutställningen Unika variationer med filmvisningar på Havremagasinet i Boden med filmvisningar av 8 svenska och ryska konstnärer och 3 svenska filmskapare. 15 april-15 maj 2022.

Konstnärerna som bjudits in att medverka i utställningen som visar upp en variationsrikedom som understryker vikten av att ge plats åt mångfalden i samhället. De arbetar med en rad tekniker som måleri, keramik, animation och grafik. Vi möter bland annat utopiska landskap där ett drömlikt växtrike har tagit över, bilder från riddartiden som blir ett uttryck för att finna tröst i skapandet, samt en film om den befriande känslan av att emellanåt förvandlas till hund.

Medverkande: Sergey Basalaev, Tina Blom, Ivan Galanichev, Anders Marklund, Robin Sahlén, Oxana Sepmer,  Felix Swahn, Tove Söderholm

 

 

Filmer

UNIVERSUM – SERGEY BASALAEV, (premiär)

dokumentär, regissör  Valentina Svensson

“Jag vill förmedla till människor att andra världar finns! Neuro Vetenskapsforskare har beräknat att antalet neurala anslutningar i hjärnan överstiger antalet atomer i universum. Var och en av oss innehåller ett miniatyr universum”, säger huvudpersonen i filmen “Universum – Sergey Basalaev”.

 

VÄLKOMMEN till AUTLANDIA (premiär)

dokumentär Regissör Tamara Sushko

Filmen utspelar sig i Boden och handlar om Dima som fick diagnosen autism i tidig ålder. Vi får även höra om hans familjs erfarenheter av att leva med ett särskilt barn. Genom mötet med Dima väcktes funderingar kring förutsättningarna för att skapa filmen om hur variationerna i våra liv ger oss unika sätt att uttrycka oss.

ATT VARA EN  HUND.

Animation , regissör – Felix Swahn

Tim längtar efter kärlek. Han är en ensam man som kämpar med alienation varje dag. Varje gång Tim känner sig annorlunda än de andra förvandlas han till en fransk bulldogg. Ginger, Tims vän får honom att känna sig som en människa.

Felix Swahn föddes 1993 med autism. Han började prata när han var fem år, men började rita när han var två år. Felix Swahn är en svensk animatör, regissör och illustratör baserad i Stockholm, född med Autism.

Felix har studerat på Animationsakademi och CG Spectrum. Hans filmen  har hittills visats på 80 olika filmfestivaler och har vunnit 26 priser.

Stöd: #SI.se

Ett International Forum “Northern character: INCulture” i Murmansk 13-14 e april var  en  logisk avslutandet av projektet i Ryssland.

Diskussioner och rundabordssamtal, filmfestival och workshops som var på kulturpalatset Kirov med värme, energi, omtanke, där det fanns utställningar med målningar av konstnärerna Ivan Galanichev och Sergey Basalaev och unga konstnärer med funktionsvariationer från Sverige.

14 Filmer med samma tema visades på Filmfestivalen.

Filmfestivalens Grand Prix tilldelades filmen “Only I’m Normal”, regisserad av Anton Bogdanov. en komedi där barn med särskilda behov spelar tillsammans med skådespelarna.

Vinnare av filmfestivalen blev dokumentärfilmen av den svenska regissören Valentina Svensson “Universum – Sergey Basalaev”.

Filmens huvudkaraktär föddes med en svår form av cerebral pares, hans kropp är förlamad, men Sergei är en fighter, författare och begåvad konstnär.

Dokumentärfilmen regisserad av Alexei Sizov “With the sky pulled down over the eyes” (12+), studion för Charitable Foundation “Anton Here Nearby” och Shangina Marina om orkestern, från deltagarna med autismspektrum tillstånd, berörde publiken med ärlighet, öppenhet och modern stil!

Mötet med en blind resenär var en chock för många!

Vladimir Vaskevich Inspirerade publiken med idéer, karisma och humor,Vladimir driver en populär reseshow “Wherever Eyes Don’t Look” om hans resor till olika länder och regioner i Ryssland.

“Den mest felaktiga termen som vi använder väldigt ofta är “människor med funktionshinder” och detta forum har visat motsatsen. Enhetens sten har lagts. Idéer har framförts. Parallellerna har korsat. Och jag tror att projektet kommer att fortsätta. Oavsett politik, pengar eller andra hinder. Och jag vill verkligen skriva mer detaljerat om varje deltagare.

Havremagasinet

Instagram

Youtube

Bilder

VK

FB

Projekt beskrivning   .

”Inkluderande kultur-  Etik och konst för unga människor med särskilda behov och om dem. Stöd för ungdomsaktivism ” Internationell projekt med stöd av Svenska Institutet- är ett initiativ av den svenska organisationen WEBBON (Boden) och Producentcenter ”Northern Character” (Ryssland, Murmansk) som är ett resultat av erfarenheter av gemensamma projekt och filmfestivaler och kultur projekt.

Vi känner till att unga människor med funktionsvariationer som drömmer om att bli konstnärer, författare, filmskapare och fotografer har begränsade möjligheter att visa upp, marknadsföra och uppmärksamma sitt arbete för en bredare publik.

Tanken med forumet är att låta andra bygga världar, erövra allmänheten och bli kreatörer. Oavsett vad, ge aldrig upp! Skapa och förverkliga!

DELTAGARE 

Unga skapare  med funktionsvariationer från åldern 18 till 35 år, bosatta i  Sverige  och i Murmansk regionen  och intresserade av film och konst.

 MÅLET MED PROJEKTET

Att involvera personer med funktionsvariationer i kulturlivet i regionen, att främja skapandet av inkluderande kulturella platser, att locka unga människor till volontärgrupper.

ge en möjlighet att diskutera problemen med en tillgänglig miljö i kulturinstitutioner i regionen och utbyta erfarenheter  föreningar och familjer från regionen.

SYFTE ETT HÖGKVALITATIVT RESULTAT

Organisera en, en konstutställning och filmvisningar i Sverige, Boden och en konstfestival i  Murmansk, Ryssland för att föra samman unga kreativa människor med funktionsvariationer och engagera dem i kulturlivet inom regionen.

Att uppmärksamma problematiken för filmskapare och unga aktivister i regionens genom att skapa nya filmer om unga med funktionsvariationer.

Öka självkänslan bland personer med funktionsvariationer, utöka kontaktkretsen. 

Öka antalet kreativa projekt skapade av personer med funktionsvariationer.

Genre för utställning i Sverige och Ryssland

Genre:

 litteratur och poesi, fotografi, målning, film. Se beskrivning 

Evenemang

Som en del av det internationella projektet “Northern Character-INCulture” planeras

En konstutställning kommer att äga rum i 2 april-15 maj 2022 på Havremagasinet i norra Sverige i Boden.

En konstfestival i Murmansk, 12-14 april 2022.

Deadline/sista anmälningsdag den 1 mars 2022.

Evenemangsprogrammet inkluderar 

filmvisningar, 

workshops och erfarenhetsutbyte, 

kreativa möten, diskussioner. 

Dessutom kommer forumet att ta upp frågan om att organisera flera inkluderande kulturprojekt i framtiden, möjligheten att anpassa stadens och regionens befintliga kulturrum för personer med funktionsvariationer.

Ledare och personal vid kulturinstitutioner och föreningar i regionen som är intresserade av att organisera en inkluderande kulturella utrymme med hjälp av specialister från de två länderna på detta område, kommer att kunna inspirera och utbyta bästa praxis. Forumets huvudplattform Havremagasinet, Länskonsthall i Sverige, Boden, i Murmansk är Kulturhuset Kirov,

MÅLGRUPPER, Deltagare  FÖR PROJEKTET

Unga människor med funktionsvariationer från åldern 18 till 35 år, bosatta i Barents region och intresserade av film och konst; volontärer; arbetare inom kultur och konst; journalister.

Bild av Sergey Basalaev. (Kaliningrad)

Länk för regler

Länk till anmälan

Programm i Murmansk

Huvudfokus kommer att ligga på workshops, vars syfte är att lära forumdeltagare att förverkliga sina kreativa idéer relaterade till audiovisuell konst.

Taggar (sökord som kännetecknar projektaktiviteter)
Barriärfri miljö; offentlig diplomati; arbeta med unga talanger; utveckling av frivilligrörelsen; Kultur och konst, unga människor, samarbete, Barents region, funktionsnedsättning, volontärer, Inkluderande kultur

 

 

Comments are closed...